Polévka – náš pomocník nejen při hubnutí

 

Každé jaro se stránky magazínů plní různými návody na jarní detoxikační kúry. Detoxikace však probíhá neustále, každou vteřinu, hodinu… po celý rok. To ale neznamená, že při ní tělo nemůžeme podpořit. Významně nám v tom pomůže polévka, a to zvláště nyní, na podzim. Podle orgánových hodin TCM jsou totiž nyní velmi aktivní a v „kurzu“ naše orgány jako plíce, tlusté střevo, žaludek a vše pomalu přechází do sleziny.

 

Polévka jako dokonalé jídlo

Dnes už máme čerstvou zeleninu a ovoce celý rok. To ale neznamená, že jsou to plnohodnotné potraviny stejné kvality jako ty sezonní. Já se ale nechci nyní pouštět do polemiky o tom, zda a jakou zeleninu a ovoce jíst v zimě a v jaké úpravě ☺ Dnes jsem se rozhodla chválit polévky, protože je mám na sobě vyzkoušené a jsem přesvědčená o tom, že jsou nejen zdravé pro výše zmíněné orgány, ale mohou být také velmi nápomocné v udržování váhy.

 

5 důvodů, díky kterým si polévky zamilujete i Vy

Za prvé jsou polévky rozehřívající – to znamená, že pokud si dáte polévku ráno místo snídaně, rozehřejete trávení a trávicí oheň. Je to velmi důležité, i když v našich končinách velmi nezvyklé. Výsledek takové změny se objeví poměrně rychle – budete mít daleko více energie během dne a trávení bude celkově lepší.

Za druhé jsou velmi lehce stravitelné, a proto vhodné pro každý věk – od malých dětí až po seniory. Pro svou stravitelnost jsou vhodné vždy jako první jídlo po nemoci. Po trávicích potížích se doporučuje buď vývar, ze kterého se odstraní veškerý tuk, nebo polévka z ovesných vloček – nejprve jen odvar bez vloček, pak i s vločkami. Po virózách jsou nejlepší dlouho tažené masové vývary se zeleninou (maso ovšem necháme stranou).

Za třetí obsahují antioxidanty a minerály – zejména polévky zeleninové s luštěninou – a tím podporují velmi dobře imunitní systém. Obsahují také hodně vlákniny (opět ty husté zeleninové) a tím čistí sliznici střeva, která je na podzim, jak již víme, velmi aktivní ☺

Za čtvrté jsou velmi rychle hotové a to mě na tom baví možná nejvíce ☺ Můžete je uvařit ve větším množství a použít další den, a ušetřit tak spoustu času.

Za páté – jsou ideální večeří nejen pro ty, kteří chtějí zhubnout! (Tedy pokud to není uzená polévka.)

A v neposlední řadě: jsou přece taaaaaak dobré! ☺ Myslím si, že každý má tu svou oblíbenou, a pokud někdo z Vás polévky nejí, tak jim určitě dejte šanci, stojí to za to.

Takže, přátelé, užívejte si krásné podzimní dny s hřejivými účinky polévek a buďte hlavně zdraví na těle i na duši ☺